IMAP of POP? De keuze is aan u

IMAP (Internet Message Access Protocol) en POP (Post Office Protocol) zijn protocollen waarmee u uw e-mail kunt configureren in uw mail client en u uw boodschappen kunt beheren vanuit dat programma. Dit artikel vertelt u hoe u kunt beslissen welke van beide u het beste gebruikt.

Het belangrijkste verschil is dat wanneer u een handeling stelt bij IMAP, die actie weerspiegeld wordt op de server. Verwijdert u een boodschap, dan is die boodschap ook gewist bij uw mail hosting server. POP-boodschappen daarentegen worden naar uw computer gedownload en u beheert ze plaatselijk. Een boodschap als gelezen markeren of een boodschap wissen zal geen effect hebben op uw mails op de server. Dat is waarom u mogelijk heel wat ongeopende mail aantreft wanneer u via webmail inlogt, alhoewel u die reeds gelezen hebt in uw op POP geconfigureerde mailprogramma.

U zal waarschijnlijk IMAP verkiezen

Indien u uw mail op verschillende toestellen gebruikt. Leest u een boodschap op uw laptop, dan zal die ook als Gelezen gemarkeerd zijn op uw iPhone / iPad. Zendt u een boodschap vanop uw laptop, dan zal die ook in de 'Verzonden' map verschijnen op uw iPhone / iPad en andere toestellen.

U zal waarschijnlijk POP verkiezen

Indien u ofwel een plaatselijk archief wil bijhouden van uw boodschappen. Zo voorkomt u dat mail van de oude server gewist wordt wanneer u van mail hosting provider verwisselt. Ofwel wanneer de grootte van uw mailbox beperkt is en u uw mails plaatselijk wil bewaren. Of wanneer u er zeker van wil zijn dat u een back-up kopie hebt van uw mails op de servers, voor het geval u per vergissing iets belangrijks zou wissen.

Opgelet

Bij de configuratie van uw POP-account moet u uitdrukkelijk vermelden of u al dan niet wil dat boodschappen van de server verwijderd moeten worden wanneer u ze naar uw toestel gedownload hebt (of dat er een kopie gedurende een zekere periode bewaard moet blijven om ze daarna te wissen). Sommige mail clients en apps zullen u de optie om te kiezen niet bieden, en zullen standaard het een of het ander doen. Zorg ervoor dat u deze instellingen controleert!