Beveiliging en privacy op het internet

Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest over beveiliging en privacy op het internet. We verdiepen ons in HTTPS-beveiliging (ook wel bekend als "SSL" of "het groene slotje in de browser"). Waar dit voorheen nog voorbehouden was aan webshops en grote bedrijven zijn we van mening dat tegenwoordig elke website met HTTPS beveiligd moet zijn. Ook Google vindt dat: websites met HTTPS scoren sinds kort hoger in de zoekresultaten. Des te meer reden om er mee aan de slag te gaan!

Wat is HTTPS?

HTTPS is de beveiligde tegenhanger van HTTP, het protocol dat gebruikt wordt om internetpagina’s op te vragen. Het doel van de technologie is om communicatie tussen bezoekers en de websites die ze bezoeken volledig te versleutelen zodat er niemand mee kan kijken. Dergelijke beveiliging is vooral belangrijk voor toepassingen als online bankieren en het invoeren van gevoelige gegevens.
Je kunt zelf gemakkelijk zien of de website waar je op zit beveiligd is met HTTPS. Wanneer dit het geval is krijg je in de browser een groen slotje te zien.

Waarom heeft mijn website HTTPS nodig?

Tot voor kort was het antwoord: niet, tenzij je met gevoelige gegevens werkt (persoonsgegevens, creditcard informatie, enz.). Deze visie is echter achterhaald, onder andere door de onthullingen van Edward Snowden. Inlichtingendiensten blijken immers op grote schaal gegevens van internetgebruikers te onderscheppen en op te slaan. Door overal HTTPS te gebruiken kunnen inlichtingendiensten niet of nauwelijks meer zien wat er precies gecommuniceerd wordt.

Bij Qualiweb voorzien we daarom voor elke domeinnaam HTTPS standaard. Het beveiligen van de website geeft immers aan dat je als bedrijf veiligheid en privacy belangrijk vindt.

Heeft HTTPS invloed op mijn Google-positie?

Ja! Sinds augustus 2014 krijg je van Google pluspunten wanneer de website met HTTPS beveiligd is.
Het originele bericht van Google lees je hier.